KULTURPAKKEN ER KUN FOR SKOLER OG DAGINSTITUTIONER I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE

VI GLÆDER OS TIL AT SE JER

Miniaskepot
Billetpris: Gratis
Dato: onsdag D. 9. august 2023
Tid: kl. 11.00
Døre åbner: kl.
Varighed: 1 time
Venue: Hedeland Amfiteater
  • 09.
    aug. '23
  • Miniaskepot

Kvindelige talenter i front til Opera Hedelands opsætning af Rossinis "Askepot"

Operamesteren Rossinis spøgefulde opera "Askepot" om steddatteren, der holdes som tjenestepige og som vinder prinsens hjerte, opføres med nogle af den danske operascenes mest lysende, kvindelige talenter i nøglerollerne i en særudgave for børn og unge.

Med augusthimlen som levende bagtæppe opfører Opera Hedeland for første gang en opera af Giacchino Rossini, når folkeeventyret om Askepot foldes ud i en underholdende opera i to akter i Opera Hedelands smukke amfiteater.

Udsnit af operaen med en samlet varighed på 50 minutter med det samme cast, samme kor og samme store orkester som til den store udgave af operaen, der spiller 5., 11. og 12, august kl. 20.

”Vi har glædet os meget til at præsentere cast og kunstnerisk team, der består af rutinerede talenter man vil bide mærke i, hvis man ikke allerede er så heldig at kende dem. I år er det især de stærke kvindelige talenter, der i kombination med Rossinis spøgefulde opera Askepot, vil gøre tempo-oplevelsen til noget helt særligt. Rossinis og hans tekstforfatter tegner nogle rigtig sjove og sprællevende figurer”
- siger Claus Lynge, operachef i Opera Hedeland.

Partiet som Askepot synges således af den prisvindende hollandske operasanger Francine Vis, der blandt andet er uddannet fra Det Kongelige Teaters operaakademi. Siden hun færdiggjorde sin uddannelse i 2013 har hun haft adskillige solistoptrædender på Den Kongelige Opera i København, bl.a. i ”Figaros Bryllup” foruden en betydelig international aktivitet.

“Jeg glæder mig utroligt meget til at synge Askepot på Hedeland. Det er en rigtig ensemble opera, både musikalsk og skuespilmæssigt. Og så er det selvfølgelig en herlig udfordring at få lov til at spille en eventyrfigur. Som ovenikøbet får sin prins til slut!”
- siger Francine Vis om rollen som Askepot, der foregår i 1700-tallets Italien. 

Operaen veksler mellem det morsomme og det inderlige, når publikum følger Askepots udfordringer som fattig, lydig steddatter. Netop dette vil instruktør Freja Friberg Lyme trække på i sin fortolkning af Rossinis berømte opera.

”Det er altid spændende at skulle arbejde med en fortælling, folk kender. De kommer med en masse forventninger, man naturligvis gerne vil leve op til, men man vil lige så gerne give dem en overraskelse og noget mere end det, de forventede. Det tror jeg godt, at vi kan garantere på Opera Hedeland i år. Naturligvis er man hjulpet godt på vej af de fantastiske omgivelser, som allerede giver et magisk baggrundstæppe, for hvad er mere magisk end naturen selv?" 
- siger Freja Friberg Lyme.

Hun har blandt andet været en del af Statens Kunstfonds talentprogram ”Den Unge Kunstneriske Elite” og i dag er hun også operachef for Operaen i Midten i Holstebro.  

Rossinis Askepot er meget mere end Disney

Kender man i forvejen Disneys version af Askepot, vil man nok bemærke et par forskelle. Blandt andet har Rossini i sin fortolkning af folkeeventyret valgt en fordrukken stedfar, Don Magnifico. Han synges af Tadas Girininkas, der sidste år sang den myndige rolle som Ramphis i Opera Hedelands anmelderroste version af Verdis "Aida". 

”Der er flere forskelle mellem Rossinis og Disneys version af "Askepot". Stedmoren er hos Rossini en stedfar; der finder en klassisk identitetsforvirring sted, når prinsen bytter plads med sin kammertjener. Rossinis tekstforfatter havde som forlæg den franske eventyrforfatter Charles Perraults eventyr ”Askepot”, men fravalgte Perraults oprindelige sko-tema, som Disney senere brugte. Desværre for Askepot, kan man sige, må hun i denne version også trækkes med de to rædselsfulde stedsøstre” 
- forklarer operachef Claus Lynge. 

Eventyrdigteren Perrault er også kendt for andre eventyr som f.eks. Skønheden og Udyret og Rødhætte.

”Rossini var en af musikhistoriens allerstørste og mest betydningsfulde komponister. Han blev født i 1792, året efter Mozarts død. Han var en utrolig flittig komponist og skrev 32 operaer. Han trak sig tilbage allerede i 1829, efter debuten i 1813 - 21 år gammel - for at få tid til sin madglade livsstil i Paris (læs her om de retter han opfandt: https://www.sfcv.org/articles/feature/top-10-alla-rossini-recipes),”
- forklarer han og tilføjer:

”Rossinis operaer som "Askepot" og "Wilhelm Tell" opføres stadig den dag i dag over hele verden i tro og nytænkende versioner. Rossini er særligt kendt for sine komiske operaer, hvor persontegninger og musikalsk ekvilibrisme står markant i forgrunden, og det skal man også glæde sig til at opleve i Opera Hedeland. Netop kombinationen af den genkendelige Askepot-fortælling og humorelementet gør det til en oplagt førstegangsopera,”
- konkluderer Claus Lynge.  

 
ADRESSE

Hedeland Amfiteater
Tranemosevej 8
2640 Hedehusene

ARRANGØR

Opera Hedeland
Tlf.: 3070 4616
E-mail: info@operahedeland.dk
Hjemmeside: https://operahedeland.dk/

ADRESSE

Hedeland Amfiteater
Tranemosevej 8
2640 Hedehusene

ARRANGØR

Opera Hedeland
Tlf.: 3070 4616
E-mail: info@operahedeland.dk
Hjemmeside: https://operahedeland.dk/

Mere til samme aldersgruppe